Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tento článek pojednává o české hudební skupině.

 

Olympic česká rocková, legendární skupina byla založena roku 1962 jako doprovodná kapela zpěváků (Yvonne Přenosilová, Miki Volek, Pavel Šváb aj.),v roce 1965 se osamostatnila, vyházela zpěváky kromě Volka (ten zůstal do r.66) a nahrála svůj 1.hit Dej mi víc své lásky, poté bylo veleúspěšné období desek Želva a Pták Rosomák, Olympic se podíval i do Paříže.

Toto období pokračovalo až do dubna 1971, kdy dává výpověď bubeník Jan Antonín Pacák,aby se mohl věnovat své profesi-akademickému malířství a s ním odchází i baskytarista Jan Hauser (do skupiny Bacily).Jako baskytarista přichází vycházející hvězda Jiří Korn a za bicí soupravu se usadí na 14,5 roku zpívající a skládající bubeník Petr Hejduk.Vzniká hit-Agáta a je vydáno LP Jedeme,jedeme ještě s Pacákem a Hauserem.V červnu roku 1972 je očekávaně vyhozen doprovodný kytarista Ladislav Klein a skupina pokračuje jako kvartet.Jiří Korna ale Olympic brzdí a zastiňuje a napětí ve skupině vzrůstá.Olympic hraje v divadle Rokoko.

Hned v lednu 1973 se začíná natáčet čtvrté album a vzniká nesmrtelná píseň Únos.Jiří Korn odchází ze skupiny 1.května a Olympic zažívá uvolnění vztahu ve skupině a také odliv Kornových fanoušků.Místo Korna přichází Ladislav Chvalkovský,ketrý dotočí zbývající 3 písně na album, singl Slunce/Jdou,děti jdou a písně Nebe nad hlavoua Slzy tvý mámy,která nezapůsobila na Bratislavské lyře.Ještě na podzim odchází Chvalkovsý do skupiny J.Laufera a 24.listopadu vychází v Maldé frontě článek:"Olympic,naše nejstarší beatová skupiny,se rozpadl".

I Petr Janda resignoval,ale na popud Mirka Berky Olympic pokračuje od ledna 1974 s novým basákem Pavlem Petrášem,Olympici jsou ale na samém okraji zájmu a ani singly,v té době vydané,nemají žádný úspěch.V prosinci 1975 přichází namísto Petráše Milan Broum a s ním i dravost a přitvrzení zvuku skupiny.V roce 1977 vychází slib převratných činů-Marathon i se sedminutovou skladbou stejného jména.Na této desce si ještě zazpívá tři písně Petr Hejduk, jinak je již sólový zpěv zcela doménou Petra Jandy. V roce 1978 odjíždí skupina až do syrského Damašku,kde Petr Hejduk sklízí velký aplaus za bubnové sólov písni Marathon.

V sestavě Janda, Berka, Hejduk, Broum hraje skupina až do roku 1985 - po albu Maraton vydávají alba Prázdniny na Zemi, Ulice, Rock n roll a Kanagom. Koncem roku oznamuje svůj odchod bubeník Petr Hejduk. Petr Janda začíná hledat nového bubeníka - stává se jím Milan Peroutka řečený Ferda. Dalším členem skupiny se stává druhý hráč na klávesové nástroje Jiří Valenta. V této pětičlenné sestavě skupina nahrává album Bigbít (1986). Zde si v písni To je nářez zazpívá sólo Milan Broum.

V květnu 1987 tragicky umírá hráč na klávesové nástroje Mirek Berka. Skupina dále pokračuje opět pouze s jedněmi klávesami v sestavě Janda, Broum, Valenta, Peroutka. V této sestavě působí dodnes.

 

Diskografie

Video

  • 1992 Lucerna Live - VHS - BEST I.A., a.s.
  • 1995 Unplugged - VHS - BEST I.A., a.s.
  • 1997 Prázdniny na Zemi/20 let Olympiku - VHS - BEST I.A., a.s.
  • 1997 Ulice/Čtvrtstoletí Olympiku - VHS - BEST I.A., a.s.
  • 2002 Olympic slaví 40 let - DVD - BEST I.A., a.s.
  • 2003 Olympic 1963/1973 I. díl - DVD - BEST I.A., a.s.
  • 2004 Olympic 1973/1983 II. díl - DVD - BEST I.A., a.s.
  • 2006 Olympic Prázdniny na Zemi, Ulice III. díl - DVD - BEST I.A., a.s.
  • 2006 Olympic Trilogy Tour 2006 - DVD - (KPS Media)

 

Hudební ceny

 

Olympic
Původ Česko Praha, Česko
Žánry Hard rock
Pop rock
Rock n' roll
Aktivní roky 1963 - současnost
Web [1]
Členové
Petr Janda - sólová kytara, zpěv
Milan Broum - baskytara, zpěv
Jiří Valenta - klávesové nástroje, zpěv
Milan Peroutka - bicí
Dřívější členové
Miroslav Růžek, Miroslav Berka, Pavel Chrastina, František Čech, Jan Antonín Pacák, Jaromír Klempíř, Jiří Laurent, Ladislav Klein, Miki Volek, Jiří Korn, Petr Hejduk, Pavel Bobek, Jan Hauser, Jiří Hauser, Ladislav Chvalkovský, Pavel Petráš, Josef Laufer, Yvonne Přenosilová

 

Náhledy fotografií ze složky Olympic

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

(rtzz, 10. 12. 2012 15:00)

dik zaukol

Re: rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

(hz, 10. 12. 2012 15:02)

errerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

bbbbbbbbbbb

(bnnbn, 10. 12. 2012 14:59)

je to trapný.............

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA